Rastislav Schiller

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Malý pohľad za oponu tajných služieb ...

Mám rád spravodajské služby. Zvlášť niektoré. Ich úloha vo svetovej politike nie je stále docenená. V súčasnosti je ich činnosť špecifikovaná na boj proti terorizmu a podpore skupín stojacich v opozícii proti diktátorským režimom (viď Sýria). Aj v tomto prípade je patrné pretrvávajúce bipolárne rozdelenie sveta.
               Výnimkou je Mossad (ktorý viac než ktorákoľvek tajná služba iného štátu) stráži integritu a bezpečnosť pred teroristickými útokmi. Vyplýva to, samozrejme, z bezprostredného susedstva arabských krajín.
               CIA sa v súčasnosti správne orientuje na humanintelligence a zameriava sa na udalosti v Iráne, ktorý by mal byť vnímaný ako hrozba pre svetový mier č.1 a to nie perspektívna, ale súčasná. Ohrozenie Iránom je podmienené jeho jadrovým výskumom, ktorého deklarovaný mierový charakter nie je dôveryhodný. Túžba Iránu zaradiť sa k jadrovým veľmociam bude čím ďalej tým viac znateľná.
               Spravodajská skupina USA čelí otrasom z defekcie Snowdena, ktorý v podstate nepovedal nič nové – v tom majú Rusi pravdu. Niečo sa len robí bez dohľadu verejnosti, možno aj s jej tichým súhlasom. A tak je to správne. Cena za boj proti terorizmu je vysoká. Nesmie každý do všetkého pchať nos. Veď ani bežným medziľudským vzťahom by neprospelo, keby každý vedel všetko o druhom.
                  Niektoré veci sa majú zobrať so sebou do hrobu.... A možno sa kadečo odhalí keď príde čas. Svoje tajomstvá majú archívy Vatikánu, svoje tajomstvá majú databázy tajných služieb.
                  NSA sa z otrasu rýchlo spamätá a „nažhaví“ Echelon naplno. Elektronická špionáž sa v súčasnej dobe elektronickej komunikácie a binárnej výmeny informácií stáva čím ďalej väčšou nevyhnutnosťou.       
                 Z defekcie Snowdena vyplýva jedna pozitívna vec. Nedošlo k odhaleniu agentov pracujúcich pre USA. (Aspoň táto skutočnosť nebola medializovaná.) Dvojitý agent Rick Ames narobil oveľa viacej škody. Snowden bol zrejme len radový počítačový technik s obmedzeným prístupom k informáciám. Záhadou zostávajú skutočné dôvody jeho zbehnutia. Ideológia, peniaze, ideály, osobná nevyzretosť ..... To, že zostane v Rusku a že ho Rusi nevydajú bolo jasné. Bipolárne rozdelenie sveta pretrváva a nikto nevydá druhej strane zbehnutého agenta. Vytvoril by sa tým nebezpečný precedens. Reakcia USA mohla byť veľkorysejšia.
             Pôsobenie všetkých spravodajských služieb je v súčasnosti zamerané na udržanie politickej moci miestnych vládnucich režimov.
             V duchu doby by mala skrytá činnosť tajných služieb viac smerovať ku globálnym záujmom – čo však samozrejme nemusí znamenať vo všetkých prípadoch latentné protivládne pôsobenie. 
 
Rastislav Schiller
 

Tajné služby | stály odkaz

Komentáre

  1. A čo na to Benjamin Franklin?
    Benjamin Franlin na to povedal:
    Ten kto obetuje slobodu v mene bezpečnosti si nezaslúži ani slobodu, ani bezpečnosť.
    publikované: 22.10.2013 17:35:39 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014